Non -Salty or Salty Badi (Finger Millet Badi )
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सर्यूळ - भीष्म कुकरेती
(क्वाद /क्वादु /कोदो (Finger Mille, Eleusine coracana) का बारा मा कुछ वैज्ञानिक बुल्दन बल कोदु क जन्मा हिन्दुस्तान मा इ होय त कुछ बुल्दन असल मा कोदु का जन्म अफ्रीका मा ह्वे छौ अर फिर भारत ऐ। कोदु एक अति पोषक तत्वयुक्त अनाज च जैमा कैल्सियम , लोहा, फाइबर , कार्बोहाइड्रेट्स, एमिनो एसिड्स , फाईटिक एसिड , विटामिन A , B1 , B2 B3 अर फाइबर हूदन । ) ये अनाज मा कोलेस्ट्रौल नि हूंद ।
गढ़वाल -कुमाऊं मा कोदु एक महत्वपूर्ण अनाज छौ अर कोदाअ भौत सा उपयोग छा । एक उपयोग छौ बाड़ी।
सादा बाड़ी बणाणो विधि
2 कप चून (क्वादो आटु )
सामग्री -
2 कप चून
पाँव चमच दही (चाहो तो )
चमच भर जीरू /जख्या
अधा चमच लाल मर्चौ चुरा
पाव चमच हींग
कटीं हरी मर्च (अपण हिसाब से )
तेल
हौरु धण्या
स्वादानुसार लूण
कढ़ाई या पैन मा द्वी कप पाणि अर दही गरम कारो । दही आप की मर्जी च डाळो या नि डाळो
अब गरम पाणि मा जीरो , मर्चौ चूरा , हींग चूरा , कटीं मर्च , लूण डाळो अर खिड़खिड़ो कारो ।
अब गरम पाणि मा चून डाळो अर बेलण या दबळ से तेजी से घुटद जावो कि जां से डुबक (Lumps ) नि रै जावन । तकरीबन आठ या दस मिनट तक घ्वाटो अर जब बाड़ी बणि गे त उतारि दयावो । तेल-जीरो या जख्या कु छौंका द्यावो । गरमा गरम खावो ।
Reference for Nutrients in Kodo/Finger Millet-
Pragya Singh, Rita Singh Raghuvanshi,2012, Finger Millet for Food and Nutritional Security, African Journal of Food Science, Vo-6(4)
Copyright@ Bhishma Kukreti 28/8/2013
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