(Kumaoni Food, Garhwali Food, Ethnic Food of Uttarakhand , Himalayan Food, Garhwali Cuisine, Kumaoni Cuisine, Garhwali cookery, Kumaoni cookery, Garhwali food preparation, Kumaoni food preparation, Garhwali food preparation, Ethnic food from Kumaon, Ethnic food from Garhwal ,)
सर्यूळ - भीष्म कुकरेती
सर्यूळ - भीष्म कुकरेती
इन माने जांद बल मुंगरी मूल रूप से अमेरिकी अनाज च अर कोलम्बस द्वारा अमेरिकी खोज बाद ही भारत मा मुंगर्युं खेति ह्वे । ऐतिहासिक अन्वेषण बथान्दन बल भारत की बारवीं -तेरवीं सदी क मूर्त्युं मा मुंगर्युं थ्वाथा ( भुट्टा ) चित्रित मिल्दन अर इन लगाद कि मुंगरि भारत मा बि छे । गढ़वाल -कुमाऊं मा कब मुंगरी खेती ह्वाइ पता नी च । पण आज बि मुंगरी गढ़वाल -कुमाउंनी भोजन को एक अंग च ।
मुंगरी /मक्का /मकई (Zea mays)
मुंगरी मा पोषक तत्व (100 grams ) इन छन -
कैलोरी -------365
,वसा ------------4.7 gm
कोलेस्ट्रोल -----0 mg
सोडियम ------35mg
पोटेसियम ---287mg
सबि कार्बोहाइड्रेट ------------74 gm
प्रोटीन ------------9 gm
कैल्सियम --------------0%
विटामिन B6-----------30%
मेगनीसियम -------------31%
विटामिन A /C/B 12---------0% या कम मात्रा
लौह ------------15%
कोलेस्ट्रोल -----0 mg
सोडियम ------35mg
पोटेसियम ---287mg
सबि कार्बोहाइड्रेट ------------74 gm
प्रोटीन ------------9 gm
कैल्सियम --------------0%
विटामिन B6-----------30%
मेगनीसियम -------------31%
विटामिन A /C/B 12---------0% या कम मात्रा
लौह ------------15%
मुंगरी से पाचन शक्ति बढ़दि ,कोलेस्ट्रोल कम हूंद , त्वचा कुण फैदामन्द च , गर्भावस्था मा फैदाकारी च।
काचा मुंगर्युं दाणु भौत सा उपयोग छन जन कि रुटि /पटुड़ी, पऴयो या साग कुण आलण , सलाद या बुखण आदि ।
रुटि या पटुड़ी बणाणो विधि
सामग्री
मुंगर्युं दाण (मात्रा कथगा बणाण पर निर्भर करदो )
तीन रुट्युं कुण एक कटीं हरी मर्च
कट्युं धणिया
पिस्यां मसाला - धनिया , जीरू , मर्च ,
ग्राम मसाला -स्वादों हिसाब से
लूण -स्वादानुसार
ग्राम मसाला -स्वादों हिसाब से
लूण -स्वादानुसार
तेल अर जीरू छौंकणो बान
मुंगर्युं तैं सिलवट मा दरदरो पीसो अर फिर एक पिस्युं माल तैं थाळी मा धारो । अब मसाला अपण स्वादों हिसाबन , लूण अपण स्वादों हिसाबन डाळो अर खूब फ्यांटो ।
स्टोव मा तवा धारो , कम से कम मात्रा मा तेल गरम कारो अर फेंटा हुआ माल तैं कटोरी से धीरे धीरे तवा मा फैलावो । तुम तैं कथगा मोटि अर चौड़ी पटुड़ी बणाण वै हिसाब से मुंगरीक लुगदी तैं फैलावो । एक द्वी मिनट तलक पकण द्यावो अर फरकावो । भूरा रंग आण तक पकान्द -फरकांद जावो । जब पकि जा त भीम उतारो ।
धनिया पत्ता पटुड़ी मा बुबरावो । घ्यू , नौणि मा खाणै त खावो। दूध -चाय दगड़ या ऊनि बि गरमागरम खावो अर रिश्तेदारों तैं खलावो।
Copyright@ Bhishma Kukreti 28/8/2013
Notes on Kumaoni Food, Garhwali Food, Ethnic Food of Uttarakhand , Himalayan Food,Garhwali Cuisine, Kumaoni Cuisine, Garhwali cookery, Kumaoni cookery, Garhwali food preparation, Kumaoni food preparation, Garhwali food preparation, Ethnic food from Kumaon, Ethnic food from Garhwal to be continued ….
No comments:
Post a Comment
आपका बहुत बहुत धन्यवाद
Thanks for your comments