((Kumaoni Food, Garhwali Food, Ethnic Food of Uttarakhand , Himalayan Food)
सर्यूळ - भीष्म कुकरेती
सर्यूळ - भीष्म कुकरेती
जब तलक दिया सळै अर मट्टी तेल आम नि ह्वै छौ अर ज्यूड़ -डुडड़ों कु रिवाज छौ तब तलक भ्यूंळस क्याड़ /छिल्ल अर भगुलो क्याड़ पहाड़ों मा महत्व पूर्ण छौ ।
क्याड़ का वास्ता भ्यूंळ क बेंतूं अर भंगुलो डंडा तैं रौ पुटुक द्वी -तीन मैना तलक भिजाणो धरण पोड़द । रौ गदनम हूँदन । रौ मा पाणि बगदो ही हूण चएंद। जब क्याड़ों से स्योळ भैर आण लैक ह्वे जांदन त सरा गां वाळ दगडी अपण अपण रौ से भिग्याँ क्याड़ भैर गाडिक स्योळ उतारदन अर स्योळ छ्पोड़ि साफ़ करे जांद । क्याड़ गाडणै प्रक्रिया तकरीबन एक दिन की ह्वेइ जांद ।
कुछ गां वळ भाग्यशाली हूँदन जौंक रौ गाँ का पास हूँदन त सी लोग घौर ऐक खाणा खै लींदन पण जौंक रौ दूर ह्वावन त सी या त ड्यार बिटेन रुटि -भुजि लै सकदन पण अधिकतर पुरण जमन मा लोग गदन हि पिकनिक नुमा माहौल पैदा कौरिक खा णा बणान्दा छा ।
कुछ गां वळ भाग्यशाली हूँदन जौंक रौ गाँ का पास हूँदन त सी लोग घौर ऐक खाणा खै लींदन पण जौंक रौ दूर ह्वावन त सी या त ड्यार बिटेन रुटि -भुजि लै सकदन पण अधिकतर पुरण जमन मा लोग गदन हि पिकनिक नुमा माहौल पैदा कौरिक खा णा बणान्दा छा ।
सामुहिक खाणक मा ढुंगळ अर उड़दु दाळ तैं वरीयता मिल्दि छे ।
जौंक गदनम म्वाटो पाणि ह्वावो वो माछ मारिक माछुं सुरवा दगड़ ढुंगळ खांदा छा ।
उदयपुर -ढांगू का श्री कमलेश्वर प्रसाद माच मारणो तरीका बतैन -"मछ्वे हर किस्म का मीलल।जाळ ,फट्यळु ,ग्वाद,कारतूस,गैस(पेट्रोमेक्स) ,जेनरेटर,मैणु,काँटा,कुलतोड, हथकुळ,पतीली,घौण क्या नि हूँद।
उदयपुर -ढांगू का श्री कमलेश्वर प्रसाद माच मारणो तरीका बतैन -"मछ्वे हर किस्म का मीलल।जाळ ,फट्यळु ,ग्वाद,कारतूस,गैस(पेट्रोमेक्स)
कुछ लोग पत्तों पुटुक माछ धरिक आग मा फ्राई करदा छा अर लूण मर्च मिलैक रुटि याँ ढुंगळ दगड़ खांदा छा ।
अर जु ढुंगळ अर उड़दु दाळ या माछुं कु छंद नि आवो अर ड्यार बिटेन रुटि बणै ल्यां छन तो
भड़ायूँ प्याज
भड़ायूँ अल्लूउं मा लूण मर्च डाळिक बि काम चलदो छौ
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