Cuisines of Garhwal, Dishes of Kumaon, Ethnic Food of Uttarakhand
साग भुजी (सब्जियां, Vegetables in Hills of Uttarakhand )
Bhishma kukreti
हौरी भुज्जी (green Leaves and Stems)
१- मूला
२- पहाड़ी पलिंगु
३- मर्सू
४- खीरा /कद्दू के पत्ते
५- पिंडालु /अरबी
६- ओगळ
७- राई
८- लया
९- कडाळी (जंगल की बनस्पती )
१०- प्याज
११- लिंगड/खुन्तड (जंगल)
फुळड़ (फली, Pods, )
१- सूंट
२- तोर
३- लुब्या
४- छीमी
५- मटर
६- स्यूंचणा
फल
१- खीरा
२- लम्यंड
३- गुदड़ी
४- करयल/कर्य्ल
५- मिट्ठ कर्य्ल
६- तुमड़ी
७- भट्टा/बैंगन
८- तिमल ( जंगल )
कंद , जलड मूल फल आदि
१- मूला
२- प्याज
३- तैडू (जंगल अर घर )
४- गींठी (जंगल )
५- बसिंगू (जंगल )
६- बाँकु ( जंगल)
७- पिण्डालू
८- बन्स्कील (जंगल )
Copyright@ Bhishma Kukreti, Mumbai, India, 2010
No comments:
Post a Comment
आपका बहुत बहुत धन्यवाद
Thanks for your comments