Himalayan food, Himalayan Cuisines, Himalayan Culture, garhwali food, Garhwali Recipes, Kumaoni Khana, Kumaoni Cuisines, Food of Uttarakhand
रोटी , रोट, रुट्टी , रुटळ , रुटल़ा (Bread of Cerals)
Bhishma kukreti
रोटी या रुट्टी क नाम आकार- मोटे , भोज्य पदार्थुं क रलौ मिसौ (मिश्रण) अर बणाण वाळक मूड कु हिसाब से बदल जांद
अनाज (greminy cerals) तै पीसिक , ओलिक तवा मा सेकिक रुट्टी, रोटी/ रूटळ बणदन फिर अध्काची या पकीं , रुट्यून तै आगी क झौळ (Hot coal or flame) मा पकये जांद. रुटि ग्युं, चुन , जौ, मुन्ग्रून आटो , ब्सिगो आटो से बणदन
साधरणतया रुत्युं नाम अर पकाणऐ ब्युंत (विधि ) इन छन :
१- रोट: दिव्तों नाम पर मा चढ़ाणो मोटी रुटी तै रोट बुल्दन जू घी मा सेकिक बणन्दन
२- रुट्टी : ग्युं फुल्का या चुनो पतल़ी रोटी तैं रुट्टी बुले जांद
३- रुटळ : म्वाटो रुट्यु तैं रूटळ बुल्दन
४ - डोट रोटी/रूटळ :ग्युं आटो की लोई भीतर चून (मदुये का आटा की लोई ) या मुन्ग्र्युं (मकई) लोई भौरिक जब रुटी बणदी त वीन तैं डोट रुट्टी बुल्दन
५ - ढबाड़ी रुट्टी : द्वी या जादा प्रकारों आटो तै मिलैक ज्वा रुट्टी बणद वी तैं ढबाड़ी रुट्टी बुल्दन
६- ढुंगळ : ढुंगों अर अलाव मा बणयाँ म्वाटा रूटळ तैं ढुंगळ बुल्दन
७ - इकहांड़ी रुटी : जब रुटि तैं तवा मा एक हाउ द मा पकये जांद त इन रुटि तैं इकहांड़ी रुटि बुले जांद (जन तंदूर मा या तंदूरी )
Copyright @ Bhishma Kukreti , Mumbai, India
No comments:
Post a Comment
आपका बहुत बहुत धन्यवाद
Thanks for your comments